13 okt

60 cliënten dagbesteding met een beperking samen met 180 leerlingen basisschool: De mooiste combinatie!

De opening van een dagbesteding/activiteitencentrum voor mensen met een beperking van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard in de ruimte van basisschool “Het Schateiland” in Lekkerkerk.
Clown Snorre opening dagbesteding
Als clown kom ik bij vele gelegenheden en dit was er zo 1 die ik er graag even uitlicht omdat het zo ontzettend mooi is. Ik hou ervan als mensen/kinderen met en zonder beperking gewoon met elkaar in contact komen. Niet van die van elkaar afgescheiden werelden zoals toch vaak nog het geval is. Ik doe hier ook actief mijn best voor met diverse optredens tijdens de Prokkelweek. Zie blog: https://www.clownsnorre.nl/arbeidscentrum-feestmiddag/nog-steeds-hele-grote-glimlach-op-gezicht-na-7-optredens-1-week-voor-en-met-mensen-met-een-beperking/

Deze dag was bijzonder omdat de dagbesteding in de school werd geopend en ik hiervoor een feestelijk optreden mocht verzorgen voor 180 leerlingen en 50/60 cliënten van de dagbesteding.

Het werd een mooie mix waarbij de leerlingen samen met de mensen van de dagbesteding meededen aan allerlei acts.
We zochten 2 mensen die de beste brullers waren en dat liet Siebren van de dagbesteding zich niet 2 x zeggen en brulde duidelijk het aller hardst . Samen met een leerling mochten zij daarna op het podium met een grote scheepstoeter het lied “Lekker lekker brullen” meezingen.

De vraag wie wil er clown worden leverde direct een mix leerlingen en cliënten van de dagbesteding op. Vooral Jet ging helemaal los en had dolle pret bij alle oefeningen “Blaas je wangen bol”, “Trek n gekke bek” en “Maak een lange neus en een raar geluid”. Prachtig gezicht iedereen zo door elkaar op het podium die gezamenlijk alle aanwijzingen opvolgden.

Ontroerend mooi was toen ik voor de kleinsten en iedereen die wilde meedoen “In de maneschijn” ging spelen en ze op het podium mochten komen. Ineens dacht ik er is vast wel iemand van de dagbesteding die dat samen met mij wil en kan zingen op het podium. Nou die vraag hoefde ik maar te stellen of daar stond Patrick al op het podium met de microfoon in zijn handen. Een schot in de roos, uit volle borst zong hij mee en stond helemaal te stralen. Dit soort momenten vind ik zo prachtig zeker als je zijn moeder in het publiek helemaal trots ziet kijken en genieten.

Ook erg leuk was dat ik vooraf een gesprek had met een juf die vertelde dat 1 van haar leerlingen het zo ontzettend spannend vond en of hij bij mij mocht meekijken als ik ging schminken. Natuurlijk mag dat. Ik heb al zoveel kinderen van hun clown angst afgeholpen gewoon door te vertellen dat ik ook vader ben, gewoon rustig en normaal met hen praat en te laten kijken naar mijn ogen.
Finn kwam in eerste instantie gespannen binnen maar al snel zaten we hele gesprekken over van alles en nog wat met elkaar te voeren. En toen de juf vertelde dat zij terug moest naar de klas en vroeg of hij nog even wilde blijven was het helemaal prima. De angst was eigenlijk zo weg en ik kreeg ook gewoon een hand. Zo mooi vind ik dat als ik zie dat de rust dan weer terugkomt in zo’n jongetje. Hij heeft later de hele voorstelling gewoon vol enthousiasme meegemaakt.
Zie apart blog over clownangst: https://www.clownsnorre.nl/clownfobie-coulrofobie/clownfobie-coulrofobie-3-tips-om-hier-mee-om-te-gaan/

De tijd vloog voorbij. Het was een optreden die zo bovenin mijn top 100 lijst van optredens kon worden bijgeschreven. Iedereen enthousiast, de verschillende dingen/acts die ik altijd te plekke afstem op de situatie vielen op de juiste plaats. Na afloop lieten we met z’n allen nog vele ballonnen de lucht in en het was 1 groot feest en een hele geslaagde dag.

Helemaal blij ging ik weer naar huis en vertelde thuis enthousiast de verhalen wat ik allemaal weer had meegemaakt. Dit soort dagen voel ik mij zo blij en trots dat ik hiervoor weer de juiste toon en aansluiting heb weten te vinden en dit soort werk speciaal voor deze mix-doelgroep kan doen.

Zie ook blog: http://www.clownsnorre.nl/arbeidscentrum-feestmiddag/7-zaken-die-van-clown-optreden-voor-en-met-mensen-verstandelijke-beperking-een-van-de-mooiste-ooit-maken/

Hoor graag jullie ervaringen met de mix “met en zonder beperkingen” in het opmerkingen veld hieronder en graag tot ziens bij 1 van mijn voorstellingen!

Clown Snorre – Wim Hoekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *