Onlangs heb ik opgetreden op een arbeidscentrum waar zo’n 80 mensen met een verstandelijke beperking hun werkplek hebben. Tijdens een feestmiddag heb ik een 2 uur durend programma verzorgd met een voorstelling en liedjes. Achteraf heb ik dit als een van de mooiste optredens ooit ervaren. Ik vroeg mij af wat het nou is wat dit zo bijzonder voor mij maakt en heb dit hier op een rij gezet.

1. Positieve Sfeer
Direct al bij binnenkomst voelden wij (ik was samen met mijn zoon) ons heel erg welkom. Wij werden gelijk aangesproken door cliënten of ze ons konden helpen en voor wie we kwamen en direct naar de desbetreffende persoon gebracht. De hele middag hebben we zo ervaren dat iedereen, personeel en cliënten hun best deden om er iets moois van te maken. Ik merk dat dat samen je verantwoordelijk voelen en er het beste uit te willen halen heel erg bijdraagt er iets moois van te maken.

2. Ruimte voor verhalen
Terwijl wij alles aan het klaar waren zetten kregen we vele opmerkingen en vragen. Ik vertelde dat ik de broer was van Clown Snørre en dat hij nog lekker thuis lag te slapen. Als alles klaar staat, dan komt hij pas. Ook dat hij overal ging slapen. Wel aardig maar ook beetje rare vogel die Snørre. Als hij onderweg een Parkeerplaats zag, hij zomaar stopte en lekker daar ging liggen Snurken. Ze namen het wel heel erg serieus en vonden het echt spannend of hij dan nog wel op tijd zou komen. Toen ik dat merkte vertelde ik dat ik hem elke 10 minuten even belde om te checken of hij niet bleef slapen. Daarmee kon ik ze weer gerust stellen dat het allemaal goed zou komen. Het is best ingewikkeld om in te schatten wat voor niveau de mensen hebben en tijdens zulke gesprekken kan ik alvast aftasten wat ze wel en niet begrijpen om daar tijdens de voorstelling rekening mee te kunnen houden.

3. Muziek maken, samen liedjes zingen en dansen
Tijdens de voorstelling speel ik in combinatie met mijn acts live gitaar en zing ik liedjes. Ik geef hier ruimte aan iedereen die wil om mee te doen, op het podium te komen. Het gaat niet zo zeer om mij maar ik ben meer de aangever die zorgt dat ze worden meegenomen in de acts en worden uitgedaagd om samen deel te nemen. Na een uur voorstelling gingen we met z’n allen liedjes zingen en dansjes doen.
Soms zijn er mensen die heel graag het podium opkomen en mee willen doen. Deze dag was er ook een meisje dat er van hield om te zingen. Ik riep haar op het podium, gaf haar een microfoon en samen deden we diverse liedjes. Op het moment dat ik merk dat deelname zang beperkt blijft tot de refreinen dan vul ik gewoon zelf de coupletten in. Ik maak ook wel mee dat er cliënten zijn die hele teksten uit hun hoofd kennen en deze meezingen dan laat ik ze helemaal de hoofdrol spelen. Tussen de liedjes af en toe een Energizer en dansje waar iedereen op eigen niveau mee kan bewegen en meedoen. Op deze manier wordt het echt een gezamenlijk feest.

4. Verwondering
Prachtig vind ik het als mensen hun fantasie de loop laten hoe bepaalde acts en goocheltrucs nou werken. Na de voorstelling kwamen diverse mensen naar mijn zoon en mij toe om te vragen waar die brandende spekjes nou vandaan kwamen en hoe het nou toch kon dat zo’n tekenbord ineens gaat praten en bewegen. Iemand had verzonnen dat de grote verdwenen dobbelsteen met een touwtje in een luikje in mijn hoed was verdwenen en zo dus weg was. Achteraf hoor ik nog wel eens dat mensen er weken later nog op terug komen en proberen te verklaren hoe iets nou werkt. Zelf heb ik dat ook als ik Hans Klok aan het werk zie. Ik weet dat ik voor de gek wordt gehouden maar toch zie ik voor mijn ogen 10 mensen uit een kleine kist verschijnen die schijnbaar los op het podium staat. Die verwondering is prachtig.

5. Ruimte om jezelf te zijn
Sommigen vinden het spannend en sommigen zelfs eng. Mijn tip. Geef gewoon de ruimte, laat ze maar rustig wennen en forceer niets. Het was prachtig om te zien dat een meisje dicht bij een begeleider vlak bij de uitgang bleef staan en direct wegrende als ik maar in de buurt kwam zo spannend vond ze het. Ik blijf dan gewoon op afstand en vertel haar heel rustig dat ze zo ver weg mag als ze maar wil en zelf maar moet kijken of ze ergens aan mee wil doen. Heerlijk is het als je merkt dat ze langzaam aan de zaal in komt , steeds enthousiaster gaat meedoen en ik ben helemaal blij als de spanning weg is en ze aan het eind zelfs komt om mij een hand te geven. Heb velen al van clown angst afgeholpen door gewoon mijzelf te zijn met vriendelijke ogen, normaal te praten en te vertellen dat ik ook vader ben en kinderen heb.

6. Levenservaring opdoen
Mijn zoon van 16 is niet echt gewend om met deze doelgroep om te gaan en was geïnteresseerd om dit mee te maken en te kijken hoe het hier nou aan toe ging. Hij is nu vele ervaringen rijker en voelt zich nu ook meer op zijn gemak. Leuk om hier op de terugweg samen over te praten.

7. Tot slot:
De mensen waren zeer enthousiast en heel direct in hun commentaren. Erg leuk ook, en beschouw ik als een groot compliment, om te horen van de leiding dat ze gewend zijn dat tijdens een 2 uur durende feestmiddag cliënten normaal veel heen en weer lopen en nu alleen maar als ze naar de wc moesten.

Deze dag viel voor mij alles op zijn plaats. Na 2 uur op het podium ben ik echt wel moe maar ik vind het zo leuk en mooi als het lukt om de aansluiting te vinden en er samen een waar feest van te maken. Ik kom dan met zo veel energie thuis en vertel stralend wat ik allemaal heb meegemaakt.

Ik hoor graag jullie Tips, verhalen en ervaringen over wat deze doelgroep voor jullie zo bijzonder maakt.

Graag tot ziens!
Clown Snørre