13 feb

Mooie gezichten die opleven bij de herkenning van geluiden en liedjes – optreden instelling bewoners beperking

Mooie getekende gezichten die opleven en helemaal blij zijn bij het herkennen van geluiden of liedjes. Afgelopen zaterdag ging ik optreden op een instelling voor en met mensen met een beperking. 3 units waar ik liedjes ging spelen samen met de bewoners van ca. 50-100 jaar.

Het is altijd wel weer even spannend hoe de aansluiting te vinden en wat voor niveau je precies zult aantreffen. Deze keer trof ik al direct een oude bekende en toen die hoorde dat ik weer kwam spelen was ze helemaal blij. “Oh wat leuk daar wist ik niets van, ik ga snel naar binnen”.

We begonnen met de duimpiano die ik heb om zo al doende af te tasten wat mensen allemaal horen en alvast rustig contact te maken. Prachtige warme klanken zijn dat en zo zie ik snel of mensen doof zijn en of ze reageren, op welk niveau ze praten en antwoorden kunnen geven zonder dat nadrukkelijk te hoeven vragen.

Daarna ging ik geluiden laten horen die ze moesten raden zoals een vliegtuig, een schaap en een deurbel . Ze waren helemaal bij als ze het wisten. Het mooiste gebeurde toen ik een toeter liet horen en ik zag iemand heel diep nadenken, denken en denken. “Wat is dat nou ook alweer, ik weet het wel, ik weet het wel.” En ineens begon hij te stralen en wees naar de rolstoel naast hem. Daarop zat een toeter vast die precies hetzelfde geluid maakte en hij wist het! Ik drukte een paar keer op die toeter en ja het klopte. Helemaal euforisch was hij, zo blij dat hij het had geraden. Zo deden we nog meer geluiden en allemaal liedjes. Het werd 1 groot feest en na 45 minuten vertrok ik naar de andere unit om daar verder te gaan.

Levensboek, de Jostiband en de tekst van een couplet.

Een bewoonster kwam direct met het verhaal dat ik in haar levensboek stond. Zal ik hem halen? Daar kwam ze aan met een prachtige multomap met blaadjes met foto’s. Ja hoor, inderdaad op een paar foto’s stonden wij samen toen we dansten op het zomerfeest van een jaar geleden. Prachtig om te zien hoe dat soort dingen nog voorleven ook als je weg bent. Ze was er helemaal trots op en liet het weer aan iedereen zien. Bij de geluiden raden was er een vrachtwagen en 1 bewoner kwam direct met het verhaal dat hij bij de Jostiband speelde. Toen kwam  buiten ook net de vrachtwagen van de Jostiband aan die de spullen begon in te laden. Hij vond het prachtig om over te vertellen en daarna moest snel de gitaar tevoorschijn komen.

Liedjes zingen en raden. Vooraf vraag ik vaak om bekende nummers die ze leuk vinden. Dus allemaal klappen en ochtendgym bij “Ik heb je voor het eerst ontmoet, daar bij de waterkant – klap klap – daar bij de waterkant – klap klap! Heerlijk voor zover ze konden deden en bewogen ze mee naar voren en naar achter en opzij en klapten heerlijk uit de maat. Het was een mooi gezicht en direct ook het verhaal dat ze geen gym meer kregen, dat was afgeschaft. Nou dan was het goed dat wij het nu zo deden. ha,ha.  En verder liedjes zingen. “Oh, wat ben je mooi”  en de leiding en een bewoonster lagen helemaal in een deuk toen ze de daadwerkelijke tekst hoorden. Iedereen zingt het refrein maar weet eigenlijk nooit de tekst. Ik zal het even zingen:

“Een vouw van 80 jaren die deed een schoonheidskuur, ze wou haar lijn bewaren was pijnlijk en ook duur, ze ging stokoud naar binnen vol rimpels in haar huid, en kwam als bakvis buiten en opa gilde luid. Oh wat ben je mooi,  oh wat ben je mooi, dat heb ik in jaren niet gezien zo mooi zo mooi!”

Die vrouw van 83 moest helemaal meelachen om die rare tekst en zo werd het een hele vrolijke boel. Vele bekende liedjes, en al konden de meesten slechts wat woorden van het refrein meedoen zaten ze na afloop vrijwel allemaal te stralen.

Helemaal gelukkig ben ik dan als het weer gelukt is om het contact te maken en ik zie wat voor indruk het maakt  dit zo samen te doen en de bewoners zie opleven bij de herkenning van liedjes en geluiden.

Wat zijn jullie manieren en ervaringen waarmee je bewoners in beweging krijgt? Meest favoriete nummers van de bewoners? Ik hoor het graag! Laat het weten hieronder en graag weer tot een volgende keer!

Wilhelmus Hoekstra – Clown Snorre & De Oranje Man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *