Clown Snorre-met-Annet-en-Luc-DSC_9126_crop.jpgDochter die 65 is geworden in GVT (gezinsvervangend tehuis), de moeder van 94 uit het verzorgingstehuis en de broer die alles heeft geregeld. Afgelopen vrijdagavond was het zover. Het combi optreden voor bewoners van verzorgingstehuis De Bremhorst in Bilthoven, cliënten van GVT Zideris en dat samen met familie.

Zo ontzettend leuk vind ik dat.  Het is mijn droom dit nog eens heel groots uit te voeren “de Grote Glansshow” waar mensen van jong tot oud en van alle soorten niveaus bij elkaar komen.  Samen met elkaar meezingen en meedoen ieder binnen zijn eigen niveau.  Toen ik werd benaderd door de broer die voor zijn zus iets wilde regelen in het GVT en hiervan hoorde werd hij helemaal enthousiast om ook het verzorgingstehuis van zijn moeder van 94 erbij te betrekken en zo kwam dus dit speciale optreden tot stand.

Terwijl ik naar beneden liep voelde ik de spanning. Lukt het weer om de aansluiting te vinden? Wat zal ik aantreffen, wat is het niveau, wat zijn  de mogelijkheden en hebben ze überhaupt door als ik iets laat verdwijnen?  Ze zaten al helemaal klaar en gezellig te kletsen in de grote zaal die ik had omgetoverd tot een klein theater.

Ineens stak ik mijn hoofd door de gordijnen met het verzoek of het wat zachter kon. Nee hoor, geen denken aan ik moest gewoon beginnen. Nou mooi niet !  Ik vertelde dat ik erg moe was en die dag al heel vroeg was opgestaan en al 4 jubileum schoolvoorstellingen had gedaan en nu toe was aan een dutje en ging op een grote kist uitgebreid liggen snurken. Nou de reacties waren duidelijk. Geen denken aan beginnen. Sommige mensen moesten zo aanstekelijk lachen dat ik zelf ook helemaal moest lachen en dus de muziek gestart en begonnen. Aftasten met een raadsel, cijfers, een liedje, een act,  gezellige verhalen en  zo ging het door.

Ik hoefde de microfoon maar omhoog te houden en er stond al iemand op het podium klaar om uit volle borst mee te zingen.  Enthousiast zongen ze mee met “Liedjes van vroeger” die ik speciaal voor deze gelegenheid had uitgezocht als “Sophietje” en “Daar bij de waterkant” met ochtendgymnastiek. Ik vertelde bij de liedjes verhaaltjes en we moesten zo ontzettend lachen vanwege de hele droge opmerkingen die er werden gemaakt n.a.v. de verhaaltjes die zo raak waren. Bijvoorbeeld over een muis die in ons oude huis liep en ik had gevangen in een glas en buiten had losgelaten en de volgende dag weer in huis liep. ”Ja, ja dat zal wel” “Dat moet ik zeker geloven” en dat op zo’n verschrikkelijke droge manier.  Heerlijk! Vervolgens zongen we “Ik zag een muis, waar daar op de trap nee t’is geen grap echt waar een kleine muis op klompjes ….”

Het was 1 groot feest. Hele verhalen o.a. van een vrouw die vertelde over hoe ze met haar vader overal naar toe was geweest zoals Frans Bauer & Lee Towers en hoeveel ze van muziek hield.  De jarige job Annemiek zat veel in haar eigen belevingswereld  maar ontdooide langzamerhand steeds meer.  Toen we speciaal voor haar “lang zal ze leven” en vervolgens “oh wat ben je mooi” zongen haalde ze haar hand door het haar en keek ze blij naar haar moeder van 94 en kwam er een ”grote” glimlach.  Ik vind het ontroerend  om te zien als het dan toch lukt het contact te maken hoe ingewikkeld dat soms ook is.

Tussendoor een korte pauze met wat drankjes en wat lekkers en na 1,5 uur was het mooi geweest. Met z’n allen op de foto en ik kreeg nog een paar dikke knuffels. Oudere dames kwamen nog even vertellen hoe ze ook ontzettend hadden genoten en daarna nog nagepraat met de familie. Ik ben dan zo blij als het weer gelukt is een weg te vinden om iedereen erbij te betrekken. Wat is muziek toch mooi om die verbinding te maken. Voldaan en blij ging ik weer naar huis.

IMG_8052Wat is jullie ervaring met bewoners van GVT/instellingen en ouderen verzorgingstehuis en bijv., schoolkinderen bij elkaar brengen?  Hebben jullie nog tips?  Wat zijn zaken die ervoor zorgen dat het voor iedereen leuk is om erbij te zijn en mee te doen?

Graag tot ziens! Clown Snørre

* zie ook Liedjes van vroeger”  http://www.de-oranje-man.nl/de-oranje-man/hollandse-liedjes-van-vroeger-maken-veel-los-en-worden-verhalen-van-vroeger/