13 sep

Zomaar een dag met 2 optredens cliënten met een beperking van zeer laag niveau

Hoe gaat dat nou? Wat doe je dan zoal? Blijft het leuk? Allemaal vragen die ik vaak voorbij hoor komen als ik vertel over mijn werk en grote voorliefde voor optredens voor en met mensen met een beperking. Is niet makkelijk uit te leggen maar ik zal jullie vertellen over gisteren waar ik 2 optredens heb verzorgd voor 2 groepen van een activiteitencentrum/dagbesteding voor mensen met een beperking van zeer laag niveau..

Spullen ingeladen bij de garage en in de staart van de spits op weg naar Barendrecht. Altijd ruim op tijd op pad, want mocht het tegenzitten dan is er niets aan de hand.
De Tom Tom stuurt me feilloos naar Barendrecht maar in de wijk is niet echt duidelijk waar het nu is. Ik zie paar mensen lopen met begeleiding en vraag hen waar het is. Nou dat weten ze wel want ze gaan er zelf ook naar toe dus rij maar achter ons aan.

anders clown beperking
In het pand op zoek naar degene met wie ik heb afgesproken. Busjes met rolstoelen rijden af en aan en ontmoet vast mensen van allerlei niveaus en kan zo vast een beetje een inschatting maken waar ik straks mee aan de slag ga. Ik zie een prachtig gedicht “anders” aan de muur waar ik snel maar een foto van maak om te onthouden. Enthousiast word ik ontvangen en wegwijs gemaakt.
Boven is een zaaltje dat ik kan ombouwen tot een soort klein theatertje met mijn speciale achtergrond zodat er rust is i.p.v. ramen of computertafels die alleen maar afleiden.

clown snorre spiderflex achtergrondOmkleden en schminken en om 11:00 komt de eerste groep binnen. Sommigen zitten op matten en anderen in rolstoelen. Ik begin met snurkgeluiden vanachter het gordijn en merk al direct dat de cliënten niet direct zelf reageren maar wel op aangeven van de begeleiding. Dit zijn voor mij direct al indicaties wat voor soort groep ik voor mij heb. Ik probeer reacties uit te lokken en zie wat er gebeurt en stem daar verder mijn vervolgstappen op af. Bij zo’n laag niveau is het moeilijk in te schatten wat er precies binnenkomt omdat ze zich niet zo direct kunnen uiten. Ik geef wat handen en vraag of ze van muziek houden en steek mijn hand op. Daarna wie er kan klappen. Allemaal om het contact et maken en te zien in hoeverre ze in staat zijn om mee te doen. Altijd blij als er minimaal 1 of 2 zijn die wat directe respons kunnen geven zodat het wat levendiger wordt. Ook fijn als de leiding enthousiast meedoen en reageren op wat er gebeurt. We doen een liedje met bewegingen, klappen, stampen en zwaaien. Van te voren had ik al een top 3 liedjes doorgekregen dus bij de vraag wie weet welk liedje dit is: “Heb je even voor mij” werd al snel gereageerd. Zo wisselen liedjes en acts “Wie wil er clown worden” elkaar af. Ook een goocheltruc waarbij spekjes met vuur worden getoverd vinden ze mooi en iedereen krijgt dan natuurlijk een spekje. Meedoe liedjes als “In de maneschijn” en “hoofd schouder knie en teen” worden zo goed als het kan en mogelijk is meegedaan. Een uur is zo voorbij gevlogen en daarna gaan we lunchen met z’n allen maar eerst mogen ze nog heel even in de Snoezelkamer.

Ik mag met de hele groep aan tafel en dat is toch weel heel bijzonder. Met een clown aan tafel. Allemaal vragen, hoe heet je vrouw? “Charlie” Oh dat moet ik onthouden, en je kinderen ….. Wetenswaardigheden dat een leidster een kindje in haar buik heeft worden gedeeld en wat gaan we vanmiddag doen. Een grapje “lekker buitenspelen zonder jas” snappen ze niet direct want het stroomt van de regen. Dus nog maar paar keer herhalen dat dat toch niet zo’n goed idee is schept weer duidelijkheid. Opmerkingen over de voorstelling en mijn rode neus en grote schoenen. Mooi om te zien wat ze is opgevallen. Daarna zet ik alles klaar voor de tweede voorstelling.
Weer een groep van zo’n 20 cliënten. Hier kies ik in het begin om alvast muziek aan te hebben staan en al gewoon rond te lopen zodat ze al kunnen wennen. En deze groep is toch weer heel anders en reageert weer op andere dingen. Ik gebruik dus ook andere acts met andere trucs. Ik reageer op wat ik zie gebeuren stem daar steeds op af.
Ook hier weer vele liedjes en enthousiaste reacties en een heel vreemd kleurboek waar tekeningen in te voor schijn komen en ingekleurd worden en dan ineens weer weg zijn?

Vreemde “Eend” geluiden, prachtige combinaties van (sta)rolstoelen, spastische bewegingen en altijd weer andere en niet van te voren te voorspellen reacties. Een cliënt die haar schoen uittrekt en vraagt of ik met mijn toverstaf met kwastje even onder haar voet wil kietelen en over haar arm wil aaien. Ik heb die toverstaf al zo’n 10 jaar en nog nooit is dit gebeurt. Zo grappig ineens hoe dit dan plots gebeurt.
foto 2 foto 1Een andere cliënt die ik bij de begeleider de schoenveters aan elkaar zie knopen en dikke pret heeft als ik vraag of zij dan op het podium even mee wil doen en dan naar voren komt met schoenen die aan elkaar vast zitten. Iemand die alleen maar stil zit maar waar ik aan haar ogen zie dat ze het prachtig vind en helemaal als je dan speciaal voor haar een liedje komt zingen.
O wat ben je mooi, dat heb ik in jaren niet gezien, zo mooi, zo mooi!

Heerlijk om naderhand nog even na te praten en te horen wat hen is opgevallen. Want ik weet niet van te voren wat nou speciaal is of juist niet. Continu afstemmen en proberen in te schatten wat een goede volgende stap is om het contact te maken/ te houden of juist niet. Blij met de enthousiaste reacties en de verhalen te horen. Ik ruim al mijnspullen weer op zeg iedereen gedag en stap moe maar voldaan weer in de auto naar huis. Onderweg laat ik de filmpjes weer afspelen in mijn gedachten om zo voor een volgende groep met nog meer ervaringen weer aan de slag te kunnen.

Heb het al vaak gezegd, ik vind het mooi om te zien met hoeveel enthousiasme de begeleiding omgaat met deze bijzondere groep mensen. Ik vind het prachtig en bijzonder om hieraan mee te werken en dit allemaal mee te mogen maken en graag weer tot een volgende keer!

Wat zijn jullie ervaringen met deze bijzondere doelgroep en welk liedje wordt bij jullie het meest gezongen?

Wim Hoekstra / Clown Snørre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *