13 apr

25 jaar jubileumfeest en kan zo’n clown wel op de juiste manier omgaan met de cliënten?

clown_jubileumfeest_beperking_instelling_01Je werkt 25 jaar bij een instelling voor mensen met een beperking en i.p.v. een cadeau voor jezelf regel je een feest voor de cliënten! Wel spannend hoor want kan zo’n clown wel op de juiste manier omgaan met de cliënten? Gelukkig kon ik heel wat ervaringsverhalen vertellen en al snel hadden we een heel leuk contact en het vertrouwen dat het wel goed zou komen.

Al vroeg was ik op pad gegaan om op tijd te zijn want met het verkeer weet je het nooit. Natuurlijk kun je dan gewoon doorrijden en was ik ruim op tijd in Heemskerk.
De feestzaal werd al klaargezet samen met familie en bekenden zodat ik mooi mijn spullen kon opbouwen. Ze had me al gewaarschuwd dat het een flinke zaal was dus ik had mijn grotere installatie meegenomen en ook heel wat attributen. We toverden de zaal om tot een klein theater met alle ruimte voor de rolstoelen. Het zag er feestelijk uit!

Zo’n 50 cliënten en begeleiders zaten verwachtingsvol klaar naar wat er komen ging. De jubilaris deed zelf de aankondiging en we konden beginnen. Ik maakte kennis met de mensen, gaf iedereen een hand en maakte af en toe een kletsje. Op deze manier kan ik vast aftasten wat het niveau ongeveer is en kunnen ze ook al beetje wennen.

Mensen met een beperking is een hele brede doelgroep en ik vind het altijd leuk om te kijken wat er juist mogelijk is met de cliënten en ze zeker ook een beetje uit te dagen. Na een goocheltruc had ik snel door dat het niet al te ingewikkeld moest worden met de acts en stemde daar verder de ochtend op af.

clown_jubileumfeest_beperking_instelling_02Het mooie van muziek maken en live liedjes zingen is dat je op elk niveau wel kunt afstemmen dus we zongen enthousiast met de hele groep liedjes. Een variatie van populaire kinderliedjes “Op een grote paddenstoel” tot klassieke meezingers als “Tulpen uit Amsterdam” en “Sophietje”. Al snel wilde iemand op het podium meezingen voor de hele groep en pakte ook een microfoon. We wisselden vele liedjes af met acts zoals samen clown worden wat weer hele mooie gezichten opleverde. Of je nou in rolstoel zit of niet kom maar naar voren en doe maar mee. Ook toverden we wat lekkers voor iedereen. Alle leiding en iedereen die kon lezen kreeg de tekst van “O wat ben je mooi” en zo stonden we ineens met elkaar dit prachtige lied te zingen.

clown_jubileumfeest_beperking_instelling_04Het werd een vrolijke ochtend die voorbijvloog met lekker hapjes en een drankje en prachtige opmerkingen. Ik vind dat altijd zo mooi van die opmerkingen die je totaal niet verwacht.
Bij een act zei ineens iemand kan hier geen andere muziek bij? Ze begon zelf al te zingen “Allways look at the bright side of live” . Ha,ha, natuurlijk kan dat, ik had dat liedje namelijk net laatst uitgezocht dus pakte mijn gitaar en zongen we ineens met z’n allen “Allways look at the bright side of live”.
Na een kleine 2 uur zongen we nog met z’n allen “Dit is het einde” en kreeg ik de opmerking van een cliënt “Zeg kun je er nu een eind aan breien want ik kan niet meer!” Helemaal geweldig zo ontwapenend en met een grote glimlach nam ik afscheid. De tijd was voorbijgevlogen en wat was dit een mooi feest. Op zo’n moment ben ik helemaal blij en vind ik dat ik het mooiste beroep van de wereld heb.

Nog even napraten en horen wat is opgevallen. Vind ik altijd erg fijn omdat ik daar weer veel van leer. Natuurlijk was ik moe maar ik heb genoten.
clown_jubileumfeest_beperking_instelling_03
Heb je nog een tip voor een favoriete meezinger of opmerking voor entertainment samen met deze bijzondere doelgroep? Ik hoor en lees ze graag in het onderstaande veld.

Graag tot ziens!
Wilhelmus Hoekstra – Clown Snorre

4 thoughts on “25 jaar jubileumfeest en kan zo’n clown wel op de juiste manier omgaan met de cliënten?

 1. Ha Clown Snorre,
  Big smile vanuit ‘s-Hertogenbosch. Zo te lezen en te zien waren ze erg enthousisiast. Ik had niet anders verwacht met jouw energie en inzet. Hopelijk zijn de stoppen van de applausmeter niet doorgeslagen ;-).
  Groet! Pieter

 2. Ha Clown Snorre en goede muzikant,
  Wat hebben we allemaal genoten, de cliënten, ik en mijn collega’s.
  We hebben bewondering voor jou hoe goed je hebt ingespeeld en ingeschat wat onze cliënten plezier zou geven. En je hebt je acts compleet afgestemd op de behoefte en belangstelling van de cliënten, en dat ook tijdens je voorstelling.
  GEWELDIG, zelfs de cliënten die moeilijk hun aandacht konden houden, heb je plezier geboden. Dat zien wij als begeleiders, prachtig om te zien hoe je op iedere persoon inspeelde.
  De cliënten, collega’s ..hebben zo’n fijne ochtend gehad. Hier kunnen we met een lach en een fijn gevoel op terugkijken!!!
  We zullen dit doorgeven, zodat nog velen kunnen genieten van jou optreden. Je kunt trots zijn, en héél véél succes.
  En we gaan ervan uit dat we zeker in de toekomst binnen de Hartekampgroep van je kunnen genieten.
  Groet Yone van der Jagt/ ouderencluster Harteheem

  • Hallo Yone, dankjewel voor je mooie reactie! Erg blij mee en fijn om te horen. Het was zo ontzettend leuk. Het blijft toch altijd spannend want hoe zal de sfeer zijn en lukt het weer om de mensen er bij te betrekken maar het was 1 groot feest! Zo fijn hoe iedereen op zijn/haar niveau meedeed. Ik heb zelf ook genoten. Graag tot ziens! Wim / Clown Snorre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *