13 sep

Picassovis – Op zoek naar water waar peper in zit?

vuurtoren_twee_torens_picassovisZo ontzettend leuk wat er uit optredens voort kan komen. “Noordzeekrab heeft genoeg van het saaie zout in zijn water. Hij gaat op zoek naar water waar peper in zit.“ Deze zin intrigeerde mij direct en komt uit het boek “De Vuurtoren met Twee Torens” van Mirjam & Jaïr Maarsen.

Wat breng je teweeg?
Jullie hebben vast vaker gehoord van mijn voorliefde voor optredens voor en met mensen met een beperking. Het allermooiste vind ik als mensen met en zonder beperking samen tot iets moois komen. Over zo’n samenwerking dit blog.

Zo trad ik een tijdje terug op tijdens een benefietfestival in Rotterdam georganiseerd vanwege het 100 jaar lustrum van studentenvereniging Laurentius. Een heel mooi initiatief waarvoor allerlei instellingen en hun cliënten waren uitgenodigd. Zo dus ook de jongeren van Stichting “Bont”. Het werd een hele gevarieerde dag waar van alles te doen was en waar ik heb opgetreden, liedjes gespeeld en ballonfiguren heb gemaakt.

Een tijdje daarna werd ik gebeld door Jaïr die daar ook was geweest en mijn fotokaart had gekregen. Hij vroeg of ik op zijn verjaardag kwam optreden. Hierin ervaar je het begrip beperking. Want hoe enthousiast het ook was, het was een beetje ingewikkeld communiceren en moeilijk echte afspraken te maken. Heb gevraagd of hij het wilde doornemen met zijn moeder en was benieuwd of ik ooit nog iets zou horen. Kennelijk toch goed doorgekomen want korte tijd daarna nam zijn moeder contact op. Bleek dat Jaïr en zijn moeder samen een boek hadden gemaakt en ter gelegenheid hiervan, en de verjaardag van Jaïr ,een groot feest wilden geven. Ik weet vaak niet wat ik heb los gemaakt en hoorde dat hij dus het contact tijdens het optreden zo ontzettend leuk had gevonden en bedacht had dat ik wel mooi bij de boekpresentatie zou passen. Dat leek mij ook erg leuk en met moeder kon ik wel snel datum en tijd etc. afspreken en zo is het dus gekomen.

Optreden verjaardag en boekpresentatie “De Vuurtoren met Twee Torens”
Jair maakt heel veel kleurige schilderijen en zijn moeder ziet in elk schilderij een verhaal. Het idee voor het boek “De Vuurtoren met Twee Torens” is ontstaan door de peuterpraat van kleindochter Nathania en de prachtige schilderijen van Jaïr komen tot leven in dit grappige en lieve kinderboek.

jair_snorreHet werd een heel enthousiast weerzien met Jaïr en een hele mooie veelzijdige avond met familie, vrienden en bekenden lekker buiten op het terrein van de tennisvereniging. Kinderboeken schrijfster Marlies Verhelst vertelde over haar ervaringen van uitgevers en hoe dat in zijn werk gaat met illustratoren en hoe ingewikkeld en verwarrend het kan zijn om een juiste bijpassende illustratie te krijgen. Grappig was dat daar uit kwam dat de omgekeerde werkwijze van eerst de schilderijen zoals bij Jaïr en achteraf pas het verhaal dus helemaal zo gek nog niet was.

De diverse schilderijen en ansichtkaarten van Jaïr werden bewonderd en natuurlijk het boek. Heel kleurrijk en mooie duidelijke stijl, vooral de grote Krab is mijn favoriet.

Tussendoor heb ik nog stukken voorstelling gedaan liedjes gespeeld en lekker gekletst met de aanwezigen. Natuurlijk heb ik het boek gekocht en kreeg uiteraard een handtekening daarin van Jaïr. Misschien ben je benieuwd of de krab het water met peper heeft gevonden ? Dat ga ik je dus niet verklappen maar dan zul je zelf het boek moeten lezen.

picassovis_clownHet was een prachtige avond en mooi ook om te zien hoe Jaïr genoot. Een paar dagen later lag er een schitterde kaart met clown schilderij op de mat van gemaakt door en van Jaïr! Op zulke momenten van wederzijdse waardering geniet ik zo enorm van wat ik allemaal doe en meemaak, en zeg niet voor niets als ik morgen een miljoen zou winnen ga ik hier gewoon mee door!

Heb jij ook een mooi verhaal of ervaring van hoe mensen met en zonder beperking samenwerken laat het hieronder dan weten. Ik hoor het graag!

Graag tot ziens!
Wim Hoekstra / Clown Snørre

Mirjam (1963) en Jaïr Maarssen (1996) zijn moeder en zoon. Jaïr is kunstenaar en heeft zijn eigen kunstuitleen: Picassovis. Ook verkoopt hij regelmatig schilderijen. Het boek is te koop via zijn internetsite (13,45) zie : www.picassovis.nl

3 thoughts on “Picassovis – Op zoek naar water waar peper in zit?

    • Dankjewel! Ik geniet inderdaad zelf wel het meeste als ik merk dat er echt ruimte is voor contact en het niet zomaar een optreden is.
      Vaak weet ik ook niet wat het met mensen doet. Hoor soms hoe ouders helemaal gek werden van mijn cd omdat ze die de hele vakantie onderweg moesten draaien in hun auto. Ha ha “Lekker lekker brullen” ik zie het helemaal voor me. Leuk ook weer hoe via LinkedIn en bloggen anderen nu ook kennis maken met Picassovis. Blijft 1 van mijn favoriete Loesje spreuken “Geniet nooit met mate!” Fijne dag!

  1. Wat een liefdevol verhaal. Zo mooi om steeds in alles wat je doet te zien dat ‘verbinding maken met mensen’ is wat je drijft, net als dat ‘iedereen ertoe doet’ en ‘mee mag doen’. Iedereen op z’n eigen moment en tijd. ’s Avonds als je thuis komt zie ik dan de lichtjes in je ogen en weet dat dit is wat jij te geven hebt in het leven. Aan jezelf en anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *