13 jan

Samen stralen bij familiefeest op instelling GVT door samen liedjes zingen met Wies 55 jaar

clown snorre familiefeest beperking gvt instelling_02

Wat kun je nou doen als familie voor mensen met een beperking binnen een instelling? Vaak krijg ik deze vraag van familieleden met een broer, zus of zwager, schoonzus met een verstandelijke beperking die graag daarvoor iets willen regelen maar geen idee hebben wat ze nou kunnen organiseren. Er zijn allerlei aanleidingen, de 1 viert 5 jaar jubileum op een instelling, de ander neemt juist afscheid, gewoon een familiefeest of iemand is jarig. Zo ook dus afgelopen weekend Wies vierde zijn 55ste verjaardag samen met de mensen van zijn woongroep, met familie en een aantal van een andere afdeling.

Beperking is een enorm breed begrip en het is altijd even zoeken wat nu weer voor de aansluiting zorgt. Wat is het niveau, hoe reageren ze? Mijn motto is altijd “Samen Stralen” waarbij ik mensen uitdaag om binnen hun eigen niveau actief deel te nemen en contact met elkaar te maken. Ik heb diverse acts waarmee ik snel kan aftasten wat mogelijk is dus zo ook afgelopen weekend.

clown snorre familiefeest beperking gvt instelling_03

Direct al dikke pret toen ik vertelde dat ik op mijn mini circus fietsje net zo groot als mijn flapschoenen helemaal door de sneeuw vanaf Utrecht hier naar toe was gefietst. Nou dat kan echt niet, laat maar eens zien dan …… Met z’n allen zingen voor de jarige en na een goochel act die duidelijk iets te hoog gegrepen was schakelde ik snel over naar meer eenvoudiger acts met liedjes en daarmee kun je ontzettend veel. Zeker als familie en begeleiding enthousiast meedoen dan slaat de positieve sfeer helemaal over op de bewoners ook al kunnen ze zelf dan niet zo actief meedoen.

Het was 1 groot feest zeker toen ik ineens een pan vol spekjes toverde. Voor een paar maakte ik een ballonfiguur en verder is er heerlijk gedanst op de muziek. Hiervoor heb ik altijd een paar liedjes zoals “de Kabouterdans” en “Hoofd schouders knie en teen” die enthousiast worden meegedaan zowel met als zonder rolstoel.

Iedereen wilde ook graag op de groepsfoto zie hiernaast het prachtige resultaat. Het mooiste blijven toch altijd de liedjes die we samen live zingen en ik meespeel op gitaar. Wie wil mag naar voren komen en krijgt een microfoon. Van “Sophietje” tot “O wat ben je mooi” en van “In de maneschijn” tot “Ik zag 2 beren”. Ik heb gelukkig een breed repertoire waar ik uit kan putten van kinderliedjes tot Hollandse Liedjes van Vroeger aangezien ik ook als troubadour “De Oranje Man” liedjesprogramma’s en voorstellingen verzorg voor zowel senioren/woon-zorgcentra met “Liedjes van vroeger” als ook op instellingen voor mensen met een beperking met “liedjes van Toen en Nu”

Familie had mij al doorgegeven dat Wies niet echt een meedoener is, heel misschien nog met “O Dennenboom” Regelmatig stond Wies toch wel actief mee te doen met de acts zoals Clown worden met een groep en zich verder met verjaardagsmuts op “Lang zal hij leven” liet toezingen. Het mooiste gebeurde eigenlijk na afloop toen iedereen weer vertrok naar hun groepen en we met familie en Wies samen even gingen napraten. Van “O Denneboom” moest Wies niets hebben maar plotseling zaten we samen in alle rust gewoon heel zachtjes met akoestisch gitaar “op een grote paddenstoel” te zingen. Nauwelijks hoorbaar, zo klein en zo ontzettend mooi! Als zoiets gebeurt zit ik helemaal te genieten en rij ik na afloop helemaal blij (op de fiets) weer naar huis.

clown snorre familiefeest beperking gvt instelling_01

Ben heel erg benieuwd naar wat jullie ervaringen zijn met feestjes voor mensen met een beperking? Laat ze achter in het opmerkingen veld hieronder.
Graag tot ziens! Wim Hoekstra / Clown Snorre

One thought on “Samen stralen bij familiefeest op instelling GVT door samen liedjes zingen met Wies 55 jaar

  1. Hallo Clown Snorre,
    Het verjaardagsfeestje van mijn geestelijk gehandicapte zwager was geweldig. Dit natuurlijk door het optreden van Clown Snorre. Het is moeilijk om een groep van 20 geestelijk gehandicapten 2 uur lang te vermaken. Dit is Clown Snorre uiteraard gelukt door zijn jarenlange ervaring. Hij voelt het prima aan wat wel en wat niet aanslaat. Na het feestje heeft hij mijn zwager ook nog begeleid met gitaar met het liedje “op een grote paddenstoel”. U moet hierbij wel weten dat mijn zwager bijna niet praat en zingt. Dus dat was heel bijzonder voor ons. Bij deze willen de familie, bewoners en begeleiders van gvt de Wilg en cliënten dagbesteding de Berken Clown Snorre hartelijk bedanken. Hopelijk zien we Clown Snorre nog een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *