13 jun

5 jaar jubileum Kinderdagcentrum Het Duinhuis in Haarlem onderdeel van de Hartekampgroep

clown snorre kinderdagcentrum het duinhuis haarlem 01Fantastisch wat is dit mooi en leuk! Wat heb ik toch een geweldig beroep dat ik dit kan en mag doen. Het kinder-dag-centrum/kinder-diensten-centrum Het Duinhuis viert haar 5 jarig bestaan en ik ben uitgenodigd om langs alle groepen te gaan om hier samen met alle kinderen iets feestelijks van te maken en nou dat is het geworden. Het Duinhuis is er speciaal voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of meervoudige beperking.

Normaal geef ik bij dit soort gelegenheden een grote centrale voorstelling voor alle kinderen, begeleiders en familie maar in het voorgesprek was direct duidelijk dat dat te veel prikkels zouden zijn voor deze groep, dus vandaar niet centraal maar apart langs bij alle 10 groepen.

Al vroeg was ik aanwezig en samen met mijn vaste begeleidster voor deze dag loop ik eerst even langs bij alle groepen om kennis te maken en om een korte indruk te krijgen. Ik krijg per groep een kort stukje met bijzonderheden. Dit vind ik altijd heel erg fijn. Ik voel wel vrij snel aan wat voor sfeer er heerst en of juist drukker of rustiger gewenst is. Ik kan wel snel schakelen en afstemmen maar het is nog fijner als je enkele bijzonderheden weet zodat je daar vast rekening mee kunt houden. Zeker als je in dit geval steeds maar 25 minuten per groep er bent. Het secretariaat had hiervoor elke groep benaderd en om een indruk te geven hier wat stukjes uit deze overdrachten: Nergens noem ik hier echte namen ivm privacy en ook kan ik helaas geen foto’s plaatsen met de kinderen.

“Op de groep zitten 5 jongeren in de leeftijd 12-18 jaar. Ze hebben allemaal een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Met daarnaast nog andere problematiek als Prader Willi syndroom (fixatie op eten) of Down. De kinderen hebben veel aan rust en structuur. Het zou voor de viering het beste zijn als de clown op een rustige manier de groep binnenkomt. Ton een jongen met autisme kan het spannend vinden en zich terug trekken. Als de clown hem geen aandacht geeft kan hem dat rust geven. Er zijn geen kinderen bang voor ballonnen. Ze kunnen alleen schrikken als er eentje zou knappen.

“Bij ons is het belangrijk dat de clown niet direct te dicht bij de kinderen komt maar afwacht wat de kinderen doen. Het liefst geen ballonnen”

“Wij hebben op de groep 6 kinderen in de leeftijd 9-17 jaar met een ontwikkelingsleeftijd tussen de 1 en 3 jaar. De Meeste kinderen begrijpen gesproken taal in hele korte duidelijke zinnen en een aantal kunnen terug kletsen maar niet allemaal. Ze vinden clowns erg leuk en sommige ook wat spannend. Sommigen kinderen vinden het erg leuk om mee te doen, mee te dansen en vinden ook een grapje erg leuk. Andere kinderen beleven liever alles wat meer van een afstandje, maar kunnen door deze afstand ook erg genieten van de grapjes dansjes etc.
1 kind wil nog wel eens clown neus afpakken en kan deze ook kapot maken.”

“De kinderen houden erg van muziek maken en liedjes zingen. Annabel vind het allemaal erg spannend en zit het liefst vanuit een zitzak te kijken naar wat er gebeurt. Benthe vind vooral de neus erg interessant”

“Dirk zit bij een computer in een andere ruimte omdat hij clowns eng vindt. Afstand van de kinderen houden en Emiel kan je neus grijpen”

Heel fijn deze info en samen met mijn begeleidster kwam ik zo goed voorbereid aan bij de groepen. Zij stemde ter plekke steeds even af of het geschikt was om binnen te komen en ik kreeg ook een seintje om af te ronden met laatste liedjes.

Het is een prachtdag geworden. We hebben vol enthousiasme liedjes gespeeld en gezongen. In de ene groep wat drukker en de ander juist heel rustig en klein. Maar wat was het mooi om te zien als sommige kinderen die het duidelijk spannend vonden langzamerhand tot rust kwamen en heerlijk bij de leiding zaten en gewoon meededen. Op de ene groep dwars door de groep op mijn mini circusfietsje en sommige kinderen dat ook laten proberen en bij de andere groep juist fietsje lekker buiten laten staan want dat gaf te veel prikkels.

clown snorre kinderdagcentrum het duinhuis haarlem 0210 x hetzelfde en toch weer helemaal anders en elke keer weer afstemmen. Dat vind ik toch altijd het mooiste en ook spannendste van dit beroep. Ik draai nooit zomaar een programma af maar probeer altijd te kijken wie heb ik nu voor me en wat is hier nu het beste om te doen. De kinderen hingen soms aan mijn gitaar of armen of zaten juist rustig vanuit een zitzak van een afstandje te kijken. Slechts 1 x is het een kind gelukt mijn neus te pakken en eraf te trekken maar we moesten er allemaal erg om lachen en dus in de pauze gewoon weer met nieuwe huidlijm vastgezet.

Bij elke groep liet ik kinderen af en toe raden welk liedje ik ging spelen. Wat heel erg leuk was bij 1 groep dat een jongen hier helemaal voor ging zitten en reageerde alsof hij de hoofdprijs had gewonnen toen hij het liedje had geraden. Dit enthousiasme sloeg helemaal over op de groep dus bij elk volgend liedje gingen we weer raden en elke keer was het feest. “In de maneschijn” “Op een grote paddenstoel” “Hoofd schouders knie en teen” “De wielen van de bus”.

Ballonnen heb ik de hele dag achterwege gelaten want het was gewoon niet nodig. Live liedjes spelen maakt zoveel mogelijk. Hoe hoog of laag het niveau ook is en hoe spannend het ook is voor sommigen er is altijd wel een aansluiting. Heel druk meedoen met samen klappen en stampen of gewoon heel rustig luisteren naar “Zag 2 beren”

Wat me ook vaak opvalt is hoe betrokken de mensen zijn die er werken want het werk is echt niet eenvoudig met zulke groepen. Wat een mooi fris gebouw, fijne ruimte en mensen met aandacht voor de kinderen. Je leest tegenwoordig zoveel nare verhalen maar wat gebeurt er toch ook veel moois. Ga er maar eens aanstaan de hele dag met deze bijzondere veel aandacht vragende doelgroep. Ik word heel erg blij als ik dit zo zie!

clown snorre kinderdagcentrum het duinhuis haarlem 03Om 9:00 was ik binnen en om 15:00 klaar met de laatste groep. Natuurlijk ben ik moe na afloop maar thuis heb ik vol vuur verteld over alles wat ik weer had meegemaakt en wat mij is opgevallen. Ook nu zit ik nog na te genieten dat het weer gelukt is met deze bijzondere doelgroep er iets heel moois van te maken.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat ze achter in het opmerkingen veld hieronder en graag tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *