Nijntje CircusPas werd ik gevraagd als ballonnenclown voor een prijsuitreiking kleurwedstrijd van de bibliotheek i.s.m. met het theater waar “Nijntje de Musical” speelde.

Het leek mij echter niet zo’n goed idee vooraf ballonfiguren te maken omdat dat veel onrustiger zou worden door rondrennende kinderen, ballonnen die dan knappen etc. Ik dacht direct probeer eens verder te denken dan alleen ballonnenclown bij feestelijkheden voor peuters en kleuters bij een prijsuitreiking voor kinderprijsvragen.

Het leek mij beter de groep ouders en kinderen eerst bij elkaar te houden en gezamenlijk liedjes te spelen en zingen met af en toe een korte act. Dat trekt vanzelf de aandacht van andere ouders en kinderen zodat die ook komen en meedoen en iedereen gewoon rustig klaar zit als de prijsuitreiking begint. Daarna kun je altijd nog ballonfiguren maken voor de kinderen.
Ik heb dit voorgesteld en het leuke was dat de opdrachtgever heel erg enthousiast op dit voorstel reageerde, dus zo gezegd zo gedaan.

Er was een mooie zithoek in de bibliotheek op de kinderafdeling met een soort tribune. Ik had mijn compacte geluidset meegenomen voor lichte versterking van gitaar en zang zodat het net iets voller en warmer zou klinken. Verder was ik op alles voorbereid en diverse acts klaargelegd. Want het was niet bekend hoeveel kinderen ouders etc. erop af zouden komen.

Het werd een leuke drukke boel met een volle tribune. Vele kinderen van 2-5 jaar en hun ouders/familie zaten gespannen te kijken wat er zou gebeuren.
Om de kinderen en ouders even te laten wennen en op hun gemak te stellen begin ik altijd met een liedje waarin ik ook paar vragen stel waar ze op kunnen reageren. Wie van jullie is hier 3 jaar? Wie 4? Wie is een vader? Wie is een Oma? Dat breekt al heel snel het ijs en na de vraag “Wie kent er ook wat liedjes?” Zaten we al heel snel gezellig samen liedjes te zingen.

Ik probeer altijd verbanden te leggen met de gelegenheid dus ik had het liedje dat “Dick Bruna” in de musical zingt “op de fiets, op de fiets, gebeurt er altijd iets” erbij gehaald en vertelde over de plaats waar Dick Bruna ook woonde en ik nu woon “Utrecht” waar iedereen op de fiets gaat omdat dat zo handig is. Ik liet mijn mini circusfietsje zien, net zo groot als mijn maat 88 flapschoenen en fietste een rondje. Daarna zongen we allemaal “op de fiets op de fiets” en direct verder met “de wielen van de bus” .

Liedjes laten raden is ook altijd zo’n leuke activiteit. Ik speel een paar akkoorden en de kinderen/ouders mogen raden welk liedje het is. Natuurlijk werd “in de maneschijn” geraden. Wie kent daarvan de bewegingen? Kom maar op het podium. Al snel stonden vele kinderen op het podium en deden allemaal de bewegingen die bij dat liedje horen.
Ik liet de kinderen het boekje “Nijntje in het circus” zien. Wie kent dit boekje en weet welke dieren erin voorkomen? Natuurlijk leeuwen en zebra’s. Ik begon liedje te spelen “Ik zag 2 ….” En de kinderen vulden vanzelf de diverse dieren aan.

De tijd vloog voorbij en ik kreeg seintje dat de prijsuitreiking kon beginnen.
Een paar kinderen kregen vrijkaartjes voor “Nijntje de musical” en alle anderen een Nijntje boekje.
Ik speelde nog een paar feestliedjes “lang zullen ze leven” “op een grote paddenstoel” en als afsluiter kom allemaal maar op het podium en doe maar mee met “Hoofd schouders knie en teen”.

Daarna maakte ik nog ballonfiguren voor de kinderen. Het was zo een hele gezellige, levendige en feestelijke gebeurtenis geworden. Kinderen blij, ouders blij dus opdrachtgevers blij en ook ik helemaal blij. Wat heb ik toch een mooi beroep!

Graag hoor ik jullie ervaringen voor bijv. een prijsuitreiking of andere gelegenheid voor peuters/kleuters/ouders/familie. Wat kun je nog meer verzinnen dan behalve ballonfiguren maken?

Graag tot ziens!

Wim Hoekstra / Clown Snorre